Loode-Eesti toit Paldiski päeval-Parim Kalaroog 2025!

Toimumisaeg: 26.07.2025

Laupäeval, 26. juulil Paldiski päeva raames toimus esmakordselt Loode-Eesti parima kalaroa valimine – kogukondlik ja maitsev mõõduvõtt, kus peaosaliseks oli kala.

Konkursile esitati viis eriilmelist rooga: säinakotletidangerjasuppahvena cevichesiia-äkine ja topeltlõhe. Kahjuks jäi üks kalamees merelt tulemisega hiljaks ja ei jõudnud roogadega õigeks ajaks kohale, ning üks osaleja pidi hommikul võistlusest loobuma seoses väikese traumaga. Sellegipoolest pakkus viie roa vahel kulgenud maitselahing rohkelt elamusi nii žüriile kui ka publikule.

Loode-Eesti parim kalaroog valmis Siiri Kaldma käe all

Võiduroog oli väga kodune ja ehe: säinakotletid, mille kõrval serveeriti värsket keedukartulit, isetehtud tartar kastet ja oma aia soolatud kurki.

Kõik tooraine oli pärit otse Loode-Eestist:
Säinad – püütud Kersalu lahest kalamees Hendriku poolt
Kartul – eelmise õhtu LaulasmaaOTTi valikust
Kurk – Siiri oma aiast

See roog ei pakkunud ainult suurepärast maitset, vaid rääkis ka selge ja südamliku loo – kohalik kala, kohalik köök, kohalik inimene.

Siiri, kes kannab igapäevaselt hoolt Klooga toidukapi eest, sai teada, et inimesed ei oska ja ka pelgavad värske kala puhastamist. Osaledes Paldiski päeval õpetas Siiri kala fileerima ja sellest, mis alles jääb, kalasuppi tegema. 

Ida Virumaalt pärit Siiri Kaldma armastab valget kala, eriti lapsepõlvekala- rääbist ja silmu: „Mäletan, kui isa tõi mootorrattaga Peipsi äärest rääbist. Vanaema soolas kala suurde ämbrisse ja viis keldrisse. Hiljem seda leotati ja tehti erinevaid roogasid.“

„Üle prahi kala on muidugi koha,“ ütleb Loode-Eesti parima kalaroa valmistaja. Nüüd Hiiumaal suvitades on tema kalavalik laiemaks muutunud, „ soolan kilu, teen räimerulle, säinast valmistan äkist  ja lauale jõuab ka koger Klooga järvest. Augustis tuleb lauale lest, mida hiidlased kevadel ei söö ja nimetavad seda siis „paberiks. Peaasi, et tooraine oleks värske. Näiteks kui kilule lisada õiges koguses soola ja vürtse, seisab see pool aastat külmikus ja ei juhtu midagi,“ selgitab Siiri.

SIIRI SÄINAKOTLETT: Arvestama peab, et säinast fileerides on kadu 60%. Kalamassile lisan seapekki (20%), sibulat, küüslauku, muna, saia, värsket kartulit, pipart ja soola.

Oluline on kotlette praadida riivsaiaga (panko) õli ja või segus.