„Ringmajandus maapiirkondades. Global Eco - Inno Eco” raames õppereis Itaalias 09.05-12.05.2022

Mai alguses toimus Lääne-Harju Koostöökogu „Ringmajandus maapiirkondades. Global Eco - Inno Eco” raames õppereis Itaaliasse. Reisi eesmärk oli saada aimu ringmajanduse toimimispõhimõtetest ja heade tavade näidetest Kesk-Itaalia Umbria piirkonnas.

Lääne-Harju Koostöökogust osalesid õppereisil Rafael Milerman, Heiki Hõimoja, Terje Schmidt, Kerli Lambing ja Heli Raidve.


Katedraali ees jäädvustasime õppereisi seltskonna.
Külastasime Orvieto katedraali, mis pole mitte ainult linna sümbol, vaid ka 300 aasta jooksul ehitatud Itaalia kultuuri meistriteos. Katedraali
väljakul kihas elu, lõunapäike paistis fassaadil kuldsetele maalidele.Oli väga põnevalt koostatud programm, mis sisaldas häid näiteid kohalikest
ringmajanduse näidetest kui ka tutvustas piirkonna vaatamisväärsusi.

Õppereisi teemaks oli ringmajandus ja toodete elutsükli pikendamine jäätmekoguste vähendamise kaudu.
Traditsiooniline majandusmudel põhineb paraku põhimõttel "võta, tooda, tarbi, viska minema", mis koos kasvava rahvastiku ja tooraine nõudlusega jätab paratamatult mõju nii keskkonnale kui ka ressursside kättesaadavusele. Kuid astudes samme säästlikuma eluviisi suunas, saame oma tootmisprotsessides otsida viise, kuidas toorainet ikka ja jälle hästi ära kasutada, luues seeläbi lisaväärtust.

Külastasime Umbria piirkonda, mis on tuntud kui "Itaalia roheline süda". See on üsna sobiv tähistus kohalikule rikkusele nii äris kui ka elus. Umbria on Itaalia väikseim piirkond, kuid see köidab külalislahkuse ja mitmekülgsusega. Roomast Umbria asulasse eemalduv maastik muutus üha harjumatumaks - laineliste küngaste, puutumatute metsadega, mille keskele kerkisid väikesed mägilinnakesed. Lainetavat orgu tasakaalustas Trasimeno järv.

Vaatega Trasimeno järvele saime maitsta kohalikke kalaroogasid nagu Trasimeno haugivarras paneeringuga, pelmeene suitsuvibaga. Kohalikud kalurid on ühinenud ühistuks. Nad on ehitanud oma väga tugeva brändi, mis garanteerib, et kala on püütud Transimeno järvest, mitte imporditud kaugemalt. Lisaks on ühistul järve ääres toitlustuskoht, mis tegutseb moto järgi “from lake to plate”, mida võib tõlkida nii: järvest taldrikule.
Ühistu nimetab end Trasimeno järve valvuriks. Viimasel kümnendil on toimunud põlvkonnavahetus, mis lisaks traditsioonilise elukutse säilitamisele on aidanud kaasa ühistu sissetulekute mitmekesistamisele

La Cerreta talu, mis on juba üle 20 aasta kasvatanud kirge looduse, loomade, külalislahkuse ja kunsti vastu. Seal toodetav ja võrku suunatav elekter saadakse

zootehnilistest jäätmetest. See protsess tõstab esile väärtusahela, milles põllukultuuride kaudu maalt ammutatud energia suunatakse tagasi teistele toodetud toodetele.
Talu pererahvas on kunsti abiga fantaasiarikkalt kujutanud hoonetel eluringi.
Päeva lõpetasime Castiglione del Lago linnakeses, mille varajastest kaitsemüüridest on suurem osa tänaseni näha. Nendelt vaatasime ka Trasimeno järve maagiat ja külastasime ajaloolist raekoja hoonet.

Loodust ja loomi austav moebränd "TooItaly" (https:// www.tooitaly.it) tõestas meie reisi teisel päeval, et ebatavalised või täiesti tavalised materjalid võivad olla uute toodete ressursiks.

Turistina meeldis kuidas kohaliku atraktsiooni foto ja ettevõtte sooduskoodiga flaieriga turundati nii piirkonda kui ka oma toodet. Hea näide, kuidas turismimajandust täiendavalt toetada, osutades neile kohtadele, mida tasub külastada ja mille üle kohalikud on uhked.

      

 

L'Orvietani laboris degusteerisime eliksiiri erilist maitset, milles iidses salajases valemis on kombineeritud 25 ravimtaime. Ajalooliselt on seda müüdud isegi tõelise ravimina, millel on järgmised eelised: seedimist soodustav, maksa puhastav, sooletegevust ergutav, aga ka toniseeriv toime organismile.

 

 

Kuupäev: 
Pühapäev, 15. Mai 2022