Koostööprojekti "LOCAL SECURITY" õppereis Tšehhi 07.-10.12.2021

LAG Sdruženi SPAV on Poola piiri ääres asuv väikeste omavalitsustega turvaline tegevuspiirkond, kus elab orienteeruvalt 35 000 inimest. Kuritegevus on madal, rikkumistena saab välja tuua liiklusrikkumisi ja pisivargused poodidest. Suuremad kuriteod on riigi tasandil politsei lahendada, väiksemad õigusrikkumised on munitsipaalpolitsei tegevusvaldkonnas. Piirkonnas on kaks riikliku politsei-jaoskonda, mille all on väiksemad üksused ning kaks suuremat kohalikku politseijaoskonda.

Seoses Škoda tehase laienemisega toimus Rychnov nad Kněžnou piirkond piirkonnas massiline töötajate sisseränne, suures osas on tegemist pendelrändega. Kohalikke elanikke on 11 000, tööjõudu tehases aga 12 000 inimest. Tänaseks on olukord stabiliseerunud, algselt tekkis üsna suur kuritegevuse kasv. Rychnov nad Kněžnou piirkond ei saanud tehase rajamist mõjutada, sest tehniliselt asub tehas naaber-omavalitsuses. Tõmbekeskus, mille teenuseid naabruses asuva tehase töötajad kasutavad, asub aga Rychnov nad Kněžnou’s ning seetõttu omab tehas olulist mõju piirkonnale. Kui tavaolukordades kasvab elanike arv prognoositavalt ning omavalitusel on aega kohaneda, siis antud juhul ei näinud omavalitsus ette seesugust olukorda. Tuli teha palju selgitustööd ja leida koostöö võimalusi olukorra lahendamiseks. Täna saab piirkond riigilt lisarahastust, koostöö siseministeeriumiga on hea. Piirkonna arengusse panustab ka Škoda tehas.

Õppereisi eesmärk on tutvuda  suure ja maineka ettevõtte tootmise mõlemat medali külge, sest omavalitsuse jaoks tekkis kohe siseturvalisusega suuremad väljakutsed.  Kas ja kui palju tuli piirkonda illegaalset tööjõudu, millised probleemid lisandusid legaalse võõrtööjõuga seoses nende peredega, kes piirkonda elama asusid jne? Millised kommunikatsiooni mehhanismid töötati koos välja Škoda, omavalitsuse ja politsei vahel?

Kahel päeval kohtutakse piirkonna omavalitsuste juhtidega, politsei esindajatega ja kui Covid-19 pandeemia piirangud lubavad, siis ka Škoda tehasega.

Õppereisil osalevad Lääne-Harju Koostöökogu juhatuse esimees Rafael Milerman, Saue valla abivallavanem Riho Johanson, Lääne-Harju valla kommunikatsioonijuht Kadri Kauksi ja Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.

7.detsember lend Tallinnast Prahasse, sealt autoga Rychnov nad Kněžnou piirkonda

8.detsember

  • 09.30 kohtumine LAG Sdruženi SPAV Kohaliku Tegevusgrupiga
  • 11:30 Rychnov nad Kněžnou linnavalitsuses kohtumine linna juhtidega.
  • 13.00 lõuna
  • 14:30 Rychnov nad Kněžnou politseijaoskonna külastus
  • 16:30 kohtumine koostööprojekti partneritega, õhtusöök

9.detsember

  • 10.00 kohtumine Škoda auto Kvasiny esindajatega, ringkäik tehases.
  • 13.00 lõuna
  • 14:00 Rychnov nad Kněžnou kohtumine munitsipaalpolitseiga 
  • 16:00 Rychnov nad Kněžnou kohtumine sotsiaalosakonna esindajatega (probleemid, mis kaasnevad võõrtööjõuga ja nende peredega)
  • 190.00 õhtusöök

10. detsember lend Prahast Tallinna

Võõrustab Tšehhi tegevusgrupp LAG Sdruzeni SPLAV.

 

Lisainfo: Rafael Milerman, rafael.milerman@gmail.com, 5133891

Koostööprojekti tegevusi kaasrahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi LEADER meetmest.

Kuupäev: 
Teisipäev, 7. Detsember 2021